Friday 23 December 2011

Apa itu Coklat?

Mari kita kenal apa itu coklat.

Biji-biji koko kering yang diproses melalui beberapa peringkat dan inovasi teknologi akan menghasilkan 3 produk utama iaitu massa, lemak dan serbuk koko. Kegunaan koko berkembang pesat, daripada hanya sebagai minuman pada peringkat awal penemuannya kepada pelbagai bentuk dan perisa coklat serta konfeksi yang lazat dan menyelerakan.

Proses penghasilan coklat daripada koko adalah rumit dan hanya sesuai dijalankan melalui pengilangan. Bahan utama seperti massa koko, lemak koko, gula dan susu dicampur pada kadar berbeza bergantung pada coklat yang ingin dihasilkan.

Coklat gelap atau pahit dihasilkan dengan:

  • Massa  koko
  • Lemak koko
  • Gula
  • Lesitin (bahan pengemulsi)
  • Vanilin (perisa vanilla)
Coklat susu dihasilkan dengan:
  • Massa  koko
  • Lemak koko
  • Gula
  • Susu tepung
  • Lesitin 
  • Vanilin 
Coklat putih dihasilkan dengan:
  • Lemak koko
  • Gula
  • Susu tepung
  • Lesitin 
  • Vanilin

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...